nyheter

 

Utdrag fra dagens næringsliv

DN - 5. FEBRUAR 2021  – Valutatrading er det ingen som kan. Ikke engang han professoren på BI som jeg nå kaller professor «ko-ko», sier Nilsen.

 Dagen Næringsliv – Publisert: 

BI-professor Espen Henriksen om Cash FX: – Det finnes ikke en haug med penger i verdens valutamarkeder som bare venter på at en tilfeldig norsk lønnsmottager skal plukke dem opp

Finansprofessor Espen Henriksen mener Cash FX-medlemmenes påstander om en avkastning på valutatrading på over én prosent om dagen er «helt ko-ko».

Nilsen sier videre – Han kan ikke være finansprofessor og ha så lite kunnskap.

BI-Professor Espen Henriksen ønsker ikke å kommentere påstandene.

Olaisen sier selskapet det første året utbetalte 210 millioner dollar, som med dagens kurs tilsvarer rundt 1,8 milliarder kroner, til medlemmene. Under intervjuet tar han opp mobilen og forteller at han nå sitter og handler valuta på en app. Olaisen viser til at han bare under møtet hadde fire prosent avkastning. Ifølge ham selv har han en avkastning på 30 prosent på to dager.

Nilsen forteller at han og en partner har brukt mye penger på å sjekke Cash FX.

– Vi var i kontakt med en bekjent i USA som snakket med statsadvokaten, vi sjekket med Interpol. Han engasjerte til og med en researcher som satt i tre dager, og de koster vanligvis 10.000 dollar om dagen, for å se om han kunne finne noe på de gutta. Han fant ingenting. Ikke engang en parkeringsbot, sier han.

Nilsen har også undersøkt Cash FX-gründeren Huascar Lopez.

– Vi har gjort en mye grundigere research enn en journalist noen gang hadde klart å gjøre.

De to Cash FX-«directorene» sier Finanstilsynet tar feil når det fraråder å sende pengene til Cash FX, ettersom Cash FX ikke trenger konsesjon og Finanstilsynet derfor ikke har undersøkt selskapet.

De avviser også den øvrige kritikken fra blant annet Lotteritilsynet, forbrukermyndighetene og DNB.

Om kritikken fra komiker Jonis Josef om at det er et dårlig tegn at verving er sentralt i Cash FX, sier Svein Erik Nilsen at verving er mer forventet enn ikke akseptert internasjonalt når det gjelder slik nettverksmarkedsføring.

EN LØSNING FOR ERNA

Olaisen har rundt 13.000 skandinaver i sitt Cash FX-team, mens Nilsen har omtrent 6000.

Nilsen var for øvrig den som forsøkte å verve komikeren Jonis Josef som medlem.

– Det var jeg som snakket med ham. Han var først veldig interessert, men så snudde han, sier Nilsen.

Tor Einar Olaisen sier at det antas å være et sted mellom 8000 og 12.000 nordmenn som er medlemmer i Cash FX, men at det er vanskelig å fastslå da det er forgreninger fra mange land.

– Vi blir fremstilt som vi ikke har noen skrupler i det hele tatt. Det er så langt fra sannheten som det kan få blitt. Vi har ikke interesse av å lure masse mennesker for 300 dollar, 500 dollar eller 1000 dollar for å berike oss selv på noe vis, sier Olaisen.

– Hvis jeg har hjulpet 1000 mennesker med å bli økonomisk uavhengig og redde seg gjennom korona, føler jeg at jeg har gjort minst like god jobb som en lege eller noe annet, sier Nilsen.

Ifølge ham er avkastningen til medlemmene på enten 160 eller 60 prosent, avhengig om du fornyer din kontrakt eller ikke.

Han mener Cash FX er så bra at til og med statsminister Erna Solberg (H) nå bør gripe sjansen:

– Dette er en fantastisk mulighet. Hadde Norge vært smarte, burde vi drive med det her. Da burde alle putte sparingen de har i pensjon, i hvert fall en månedslønn, inn her, sier Nilsen.

Han sier at dersom én million nordmenn har Cash FX’ største kontrakt, vil det gi 110 milliarder kroner i ekstra, årlige skatteinntekter.

– Skjønner du hva slags mulighet det er? Da trenger vi ikke olje lenger. Det her er faktisk løsningen for Erna.

– Hehe, det var voldsomt, føyer Olaisen til.

LUKKET INVESTERINGSKLUBB

Tilbake på nettverksmøtet i en av Norges største byer, spør en av deltagerne hva som skjer med de sist innmeldte i Cash FX, og hvorvidt de vil få goder av «matrisen».

Kvinnen i 60-årene som leder møtet har ikke et godt svar, men råder alle til å verve flest mulig.

– Du får jo goder av tradingen, og du får jo goder av hver gang, eh, de, altså, de absolutt siste som kommer inn, det vet jeg ikke helt hvordan det vil bli, men det er derfor vi anbefaler folk å få med seg flest mulig under seg så lenge det er åpent, sier hun.

Er Cash FX et pyramidespill?

I et pyramidespill stopper pengestrømmene opp når rekrutteringen av nye medlemmer stanser. Da får gamle medlemmer ikke betalt som lovet, pyramiden kollapser og de som kom sist inn taper pengene sine.

Etter Lotteriloven er det forbudt å opprette, drive, delta i eller utbre pyramidespill, noe som gjelder alle systemer der en får inntekter kun ved å verve andre. Forbudet gjelder både selskaper og enkeltpersoner, og brudd kan gi både bøter og fengselsstraff.

Lopez, Olaisen og Nilsen avviser at Cash FX er et pyramidespill. Olaisen har sagt på flere møter at Cash FX kommer til å stenges for nye medlemmer. Det kan skje allerede i år. Blir det for mange medlemmer, klarer ikke Cash FX levere tjenestene sine, og derfor settes det et tak, ifølge ham.

– Da vil CFX bli en lukket investeringsklubb, sier han.

Lopez sier de har diskutert muligheten for å lukke Cash FX for nye medlemmer, men at de ikke har tatt en endelig avgjørelse.

BITCOIN OG BIBELVERS

Det skjedde noe i slutten av januar. Ikke alle medlemmene hadde fått betalingene sine som de skulle. Cash FX-grunnlegger Huascar Lopez sendte ut en oppfordring:

«Det budskapet vi får fra noen ledere og til og med fra felten, er bemerkelsesverdig. Det er utrolig hvordan enkelte bare noen få dager etter å ha bedt om uttak, klager og trakasserer ledelsen i chatter og kunderådgivere», heter det i skrivet som Tor Einar Olaisen delte i Facebook-gruppen han styrer for Cash FX i Skandinavia.

Lopez forstår ikke hvorfor folk klager, men tror medlemmer er skremt fordi de «ikke vet hvor de er», og stoler på påstander om konspirasjoner og svindel i mediene og på Youtube.

Ifølge Cash FX-toppsjefen skapte et kraftig prisfall på bitcoin vanskeligheter. Alle innskudd og utbetalinger i Cash FX gjøres nemlig etter at pengene er vekslet om i den kjente kryptovalutaen.

Lopez skriver til DN at det ikke har vært problemer med utbetalinger til medlemmene.

Lopez avsluttet brevet med å love at betalingene skulle gjenopptas så snart kryptomarkedene hadde roet seg, før han manet til tålmodighet og avsluttet med å sitere fra Jeremias brev til de bortførte i Babel i Det gamle testamente:

«For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp».